Comuna Sarichioi este situată în zona centrală a judetului Tulcea, fiind delimitată de următoarele teritorii comunale: la nord-est teritoriul administrativ al comunei Valea Nucărilor, la est Lacul Razelm, la sud teritoriul administrativ al comunei Ceamurlia, la vest teritoriul administrativ al comunei Mihai Bravu. Accesul în localitate se poate face pe drumul judeţean Dj222.

 

Comuna Sarichioi are în componenţă cinci sate: Sarichioi, Zebil, Enisala, Sabangia şi Visterna.

 

Denumirea localităţii Sarichioi este de origine turcă, însemnând ,,Sat galben”. Satul a fost fondat pe amplasamentul actual în sec. XVI sau poate mai devreme, el fiind pomenit în 1575 într-un document turc, cu numele actual. În primele faze de locuire e posibil ca turcii să fi fost majoritari, deşi alte mărturii afirmă că ruşii-lipoveni sunt cei care au pus temeliile satului. Populaţia este preponderent de etnie rusă, comuna fiind localitatea cu cei mai multi etnici ruşi din România.

După alte date, ruşii-lipoveni au ajuns aici în sec. XVIII-XIX, alungaţi din imperiul ţarist de persecuţiile religioase la care erau supuşi. Ei au slavonizat numele satului, care a rezistat până în 1850, după care s-a revenit la forma iniţială.

Principalele ocupatii ale locuitorilor acestei comune sunt piscicultura, agricultura si turismul.

 

Localitatea Enisala apartine de comuna Sarichioi, situata in judetul Tulcea. Distanta pana la orasul Babadag este de 8km. Numele localitatii este de origine turca, provine din cuvintele Eni Sale, in traducere “Satul Nou”. Localitatea este cunoscuta datorita cetatii din apropiere ce poarta acelasi nume, dar si datorita amenajarii piscicole din apropiere. Accesul in localitate se realizeaza rutier din localitatea Babadag pe drumul judetean DJ223A.

 

Localitatea Sabangia apartine de comuna Sarichioi, situata in judetul Tulcea, la o distanta de 26 km fata de orasul Tulcea. Accesul in localitate: rutier pe drumul judetean DJ222.

 

Localitatea Zebil este situata in judetul Tulcea, pe malul lacului Babadag, la o distanta de 27 km fata de orasul Tulcea. Apartine de comuna Sarichioi. Denumirea satului este de provenienta turca si inseamna “drum drept”. Pe strada principala, multe cladiri sunt construite de Mihail Moruzov (Mihail Moruzov s-a nascut si a copilarit in satul Zebil. Fiu al preotului Nicolae din Zebil, Mihail Moruzov, a reusit sa organizeze in 1917 unul dintre cele mai flexibile servicii secrete din Europa: Serviciul de Informatii al Deltei). Locuitorii din Zebil se ocupa in prezent cu legumicultura, cresterea animalelor si agricultura. Acces in localitate: rutier din drumul national DN22 prin drumul comunal Dc14.

 

Localitatea Visterna apartine de comuna Sarichioi, situata in judetul Tulcea. Distanta pana la orasul Babadag este de 5km. Situata intre doua paduri, localitatea Visterna are numar mic de case rasfirate de-a lungul drumului, ale caror locuitori se ocupa in special cu agricultura de subsitenta si cresterea animalelor. Acces in localitate: rutier din localitatea Babadag, pe drumul judetean DJ223A si apoi pe drumul comunal Dc17.

Trasee turistice: Sarichioi – comuna – Podişul Babadag – Babadag (lac) – Razim (lac) – Biserica 1883, lipoveni; Vezi Obiective
Trasee turistice: Sarichioi sat Zebil – Podişul Babadag – Babadag (lac) – Razim (lac) – Biserica 1874; Vezi Obiective
Trasee turistice: Sarichioi sat Enisala – Podişul Babadag – Babadag (lac) – Razim (lac) – Cetatea Enisala – „Peştera”- urme de aşezare romano-bizantină sec.IV- VI , canal. Vezi Obiective
Trasee turistice: Sarichioi sat Visterna – Dealul Visternei (221m alt) / Lacul Babadag – Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului Visterna” (F); Vezi Obiective