Judeţul Tulcea, ocupă jumătatea nordică a provinciei istorice Dobrogea, situată în extremitatea sud-estică a României. Înconjurat din trei părţi de apă, se învecinează la vest cu judeţele Brăila şi Galaţi, la nord cu Ucraina prin graniţa naturală Dunărea, la est cu Marea Neagră, având hotar terestru doar la sud, cu judeţul Constanţa.

Relieful judetului cuprinde, de asemenea, Horstul Dobrogean, rest al cutarilor hercinice, care se prezintă ca un platou tipic, ce determină existenţa a trei zone biogeografice: stepa, pădurea de stepă şi pădurea. Descoperirile arheologice de pe teritoriul judeţului Tulcea au pus în lumina urme de locuire cu o vechime de cca. 110.000 ani. Pe harta arheologică a judeţului, vestigiile culturilor Hamangia, Gumelniţa şi traco-dacică, ale cetăţilor geto-dacice şi marilor construcţii edilitare romane oferă importante mărturii documentare ale vieţii materiale şi spirituale pe aceste meleaguri.

Tulcea, resedinta administrativa a acestui judet, este numita si Poarta Deltei Dunarii. Aici Dunarea se divide in trei ramuri formand un pamant magic, Delta. Tulcea este un port de o lunga istorie construita pe ruinele cetatii romane Aegisus. Marginile orasului de pe malul drept al Dunarii sunt ca un amfiteatru. numele de Tulcea este folosit din secolul al XVII- lea. Parcurile si flora bogata dau orasului si imprejurimilor sale un aspect placut. Orasul este un centru industrial dezvoltat, dar rolul principal il detine Delta Dunarii si Muzeul Deltei. Rutele turistice merg spre Macin, Garvan si Isaccea, regiunea fiind cunoscuta pentru peisajele pitoresti. Cele mai importante rute sunt cele din delta, regat al apelor si al insulelor plutitoare, un adevarat paradis al pescarilor si vanatorilor, paradisul pasarilor si al florei formand un peisaj unic. Sub motto-ul „Delta Dunarii pentru noi si pentru posteritate” functioneaza Rezervatia Biosfera Delta Dunarii.

Trasee turistice: Murighiol sat Dunavăţu de Jos – Dealurile Tulcei – Delta Dunării/Dunăre (Sfântu Gheorghe) – Razim (lac) – „Zaporojeni” cetate romano-bizantină – Salmorus istorie şi artă populară; Vezi Obiective
Murighiol sat Dunavăţu de Sus – Dealurile Tulcei – Delta Dunării/Dunăre (Sfântu Gheorghe) – Razim (lac) – Mănăstirea „Sf. Epictet şi Astion de la Halmyris”; Vezi Obiective
Murighiol – comuna – Dealurile Tulcei – Delta Dunării/Dunăre (Sfântu Gheorghe) – Razim (lac), Murighiol (lac) – tratamente balneo, rezervaţie zoologică; Vezi Obiective

Localitatea Murighiol este situată la 4 km de Uzlina şi 38 km de Tulcea, în judeţul Tulcea, între ţărmul de Est al Lacului Razim şi malul drept al braţului Sfântu Gheorghe. Teritoriul administrativ al comunei Murighiol se învecinează cu următoarele localităţi: la nord comuna Mahmudia şi comuna Crişan, la vest comuna Valea Nucărilor, la sud Marea Neagră şi la est teritoriul administrativ al comunei Sf. Gheorghe.

Comuna Murighiol este formată din şapte sate: Murighiol – reşedinţă de comună, Dunavăţu de Sus, Dunavăţu de Jos, Plopu, Sarinasuf, Colina şi Uzlina.

Denumirea localităţii provine din limba turcă (mourighiol însemnând în limba turcă lac violet) datorită reflexelor liliachii ale apei din ghiolul din apropiere. Localitatea a fost menţionată în unele documente ale vremii ca o localitate a provinciei Scythia, sub denumirea de Salmorus. Activitatăţile economice de bază sunt agricultura, piscicultura, comerţul, turismul şi prestările de servicii.

Localitatea Dunavatu de Jos apartine de comuna Murighiol, situata in judetul Tulcea, la o distanta de 46 km de orasul Tulcea si 8 km fara de comuna de resedinta. Este un sat pescaresc, cu locuitori de diferite etnii romani, lipoveni, rusi, ucrainieni, sat ce este situat in punctul terminus al accesului auto dinspre Tulcea. Accesul in localitate rutier pe drumul judetean DJ22c din Tulcea pana in localitatea Murighiol, apoi pe drumul comunal DC9.

Localitatea Uzlina apartine de comuna Murighiol, situata in judetul Tulcea, situata la 20 km de Mahmudia pe partea stanga a bratului Sf. Gheorghe in interiorul cotului pe care il face fluviul mai jos de Mahmudia. Este o asezare cu specific pescaresc, in care turismul s-a dezvoltat accentuat in ultimii ani. Accesul in localitate se face terestru, 38 km de la Tulcea prin drumul judetean DJ222C pana la Murighiol, apoi acces pe apa, aproximativ 8 km, sau naval 54 km din Tulcea.

Localitatea Colina apartine de comuna Murighiol, situata in judetul Tulcea, la o distanta de 35 km de orasul Tulcea si 13 km fata de comuna de resedinta.

Resursele de subsol

În cea mai mare parte a teritoriului acestei comune foarte întinse (aproximativ pe patru cincimi), respectiv în zona care se suprapune peste Delta Dunării si Lacul Razelm, nu se găsesc substante minerale solide valorificabile (cu exceptia insulei Popina). În restul teritoriului apar formatiuni triasice medii, jurasice inferioare, pleistocene medii si superioare si Holocene superioare. Formatiunile triasice medii sunt constituite din calcare masive, calcare dolomitice si calcare detritice. Resursele lor cumulate sunt imense iar conditiile de exploatare favorabile.